Pages

Tuesday, October 18, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak

Melihatkan badannya yang licin, berkilat dan berbau hanyir, ikan patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi yang dianggap lazat bagi kebanyakan orang tidak pula mampu memikat dan membuka selera bagi sebahagian yang lain. Namun hidangan ikan patin tetap istimewa bagi penggemarnya dan sanggup membayar walaupun dengan harga yang tinggi asalkan dapat menikmati keenakan daging lembutnya.

Harga patin sungai pernah mencecah RM 180.00 sekilogram. Manakala patin sangkar pula RM 14 sekilogram. Bukan cerita dongeng, jika anda mendengar sekumpulan pelanggan terpaksa membayar dengan harga RM 13,000.00 untuk hidangan seramai 50 orang ketika makan tengah hari di salah sebuah restoran ikan patin di Temerloh, Pahang beberapa tahun lalu.

Terdapat beberapa jenis ikan patin seperti patin muncung, patin buah, patin juara, patin sungai dan patin kolam. Ikan patin sungai berwarna kelabu manakala patin sangkar pula berwarna cerah dan putih di bahagian sisik atas. Bahagian bawahnya pula berwarna kemerahan serta mengandungi banyak lemak. Saiz ikan yang mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan ini boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Ikan patin gemar memakan anak-anak ikan, cacing, serangga, buah-buahan sungai, siput, udang dan bangkai binatang.

Saya pula kali pertama merasai kemanisan daging ikan patin adalah kira-kira sepuluh tahun lalu dengan seorang kawan yang sama-sama bekerja di RTM. Ketika pulang ke kampungnya di Temerloh, Pahang dia membawa bekalan ikan patin masak tempoyak dan pucuk paku goreng yang dimasak emaknya untuk saya. Kami makan bersama-sama di sebuah restoran mamak di Bangsar ketika senja mula berlabuh. Ketika itulah saya mula jatuh cinta pada keenakan ikan patin masak tempoyak yang diadun rasa daun kesum, bunga kantan, kunyit, lengkuas, cili kering dan asam keping. Sebelum itu tidak ada pun sebarang keinginan untuk saya mencuba masakan popular itu.

Jika pulang ke rumah mentua di Sungai Sam, selalulah saya dapat makan ikan patin segar masak tempoyak. Emak mentua saya sanggup memasak apa saja kegemaran anak-anak dan menantunya. Beritahu apa saja yang diidamkan tekak, dia akan segera memasaknya. Berbeza dengan emak saya yang sudah tidak mampu berlama-lama di dapur kerana keuzuran dan gangguan kesihatan yang serius.

Daun kesum membangkitkan aroma dalam masakan ini.

Tempoyak antara bahan utama untuk memasak ikan patin
masak tempoyak

Agak mudah untuk mendapatkan ikan patin segar yang masih hidup dan menggelupur dalam talam penjual dipasar Laloh. Pasar Laloh yang beroperasi pada hari Jumaat terletak kira-kira 20 km dari rumah mentua saya. Jika tidak pulang ke Kota Bharu pada hari Jumaat saya akan ke pasar Laloh untuk membeli pelbagai jenis barang keperluan termasuk lauk pauk seperti daging lembu segar, ayam, pelbagai jenis ikan laut dan ikan air tawar di samping sayur-sayuran.

Ikan patin segar yang dijual di pasar Laloh, Kuala Krai.

Di pasar Laloh, bukan hanya ikan patin segar yang dijual malah terdapat juga ikan air tawar yang lain seperti ikan tilapia, lampam, puyu, haruan dan keli. Sebagaimana ikan patin, ikan tilapia dibawa terus dari kolam atau sangkar dan dijual sendiri oleh penternak. Harganya lebih murah jika hendak dibandingkan di tempat lain. Selain dijual secara segar, ikan lampam, puyu, haruan dan keli yang telah diperap dengan garam dan kunyit juga turut dijual.

Isteri saya yang juga penggemar ikan patin masak
tempoyak tidak kurang handalnya memasak resepi
tradisi ini.

3 comments:

  1. weh tak sabar nak ke Kota Bharu nak merasa enaknya ikan patin ni..

    ReplyDelete
  2. tapi x leh lawan org temerloh gak kak... dulu mak cik zaiti pernah bawa saya yg mak dia masak

    ReplyDelete
  3. aku rasa penulis ni tak kenal yg mana patin kolam dan yg mana patin yg di ternak dlm sangkar di sungai Pahang ...

    ReplyDelete